Vokter hyttene i marka

Stearinlysene, dopapiret, gardinene, ullteppene. Det er noen der ute som passer på at ting er på plass og at alt fungerer.

Publisert i Fjell og vidde, Oslo og omegns lokalsider, februar 2014
Bjørg Løvlien og Arild Olstad. Foto: Silje Pileberg

– Førsteinntrykket får du her i gangen, sier Arild Olstad.
Han har låst opp inngangsdøra til DNT-hytta Katnosdammen og står i vindfanget med fjellskoene på.

– Hvis det er fint her, er det som regel bra på hytta.
Rett som det er, er han her oppe og inspiserer. Stuller og steller litt. Tar seg en kaffe mens han kikker ut av vinduet på grantrærne og innsjøen Katnosa. Arild er en av DNTs 84 tilsynsvakter, og hytta han har ansvaret for, er blant de mest besøkte i Nordmarka.

Er her oftere enn han sier
Arild legger noen vedkubber i ovnen på kjøkkenet. Bjørg Løvlien, som også er med, løfter én og én stol ned fra det solide trebordet. Hun kommenterer at jammen har de vaska gulvet, de som var her sist. En mørkeblå løper legges på bordet med erfaren hånd. Arild supplerer med to lysestaker, og vips, er de tent.

Han så en annonse i lokalavisa det året han ble pensjonist. Det trengtes en tilsynsvakt på Katnosdammen. «Hvorfor ikke,» tenkte han.

– Jeg er her oppe annenhver eller tredjehver uke. DNT anbefaler hver tredje eller fjerde, men her på Katnosdammen er det strøm, og da krever det litt mer tilsyn, sier Arild.

Når han er ute av kjøkkenet, legger Bjørg til:

– Han er her oppe mer enn han sier, altså. Han går og pusler. Plukker søppel som det nesten ikke er verdt å strekke seg etter. Slår gresset. Raker. Og heller i kalk i doen, da blir det mindre arbeid å tømme den. Han er et funn.

Krydder i hverdagen
Både Bjørg og Arild føler at de får mer enn de gir gjennom sin frivillige innsats.

– Hva får dere?

– Se rundt deg nå!

Arild peker ut av vinduet.

– Dette er noen av godene. Så jomfruelig snø som vi ser her nå, det er sjeldent. Når du har tilgang på marka på en sånn måte, kommer du deg inn hit mye oftere enn ellers. Og så skal du gjøre litt sosiale ting for å krydre hverdagen. Det får du her.

i-vinduet

Å være til nytte
De to har nådd pensjonsalder nå. Mens Arild har ansvar for hytta, foretrekker Bjørg ikke å være ansvarlig. Hun stiller heller opp når hun trengs, både på Katnosdammen og på andre hytter i marka. I dag var det gardiner som måtte skiftes ut. Slikt forstår ikke Arild seg på.

Kaldt og stemningsfullt ute, varmt og hyggelig inne. Foto: Silje Pileberg

Og når hytta skal vaskes, vår og høst, er de en dugnadsgjeng på fire som trår til: Arild, Bjørg og to yngre friluftentusiaster. På dagtid jobber de, og om kveldene fylles hytta av samtaler og latter over gryteretter Arild har tatt med.

– Det å være til nytte bare for seg selv …, begynner Bjørg.

– Det har vi slutta med, kompletterer Arild. – Jeg har fått være frisk hele livet. Da kan jeg gjøre slike ting som dette.

– For meg er det et poeng å ta vare på marka, legger Bjørg til. – Hvis de unge ikke kommer seg ut, vil de ikke forsvare marka når den trues.

Paradis med nye gardiner
Utenfor har hvit nysnø lagt seg over grantrærne, og snøen og sola skaper en fortryllende stemning. I Oslo var det tåke og regn, men på oppstigningen mot Katnosa forsvant tåka litt etter litt. Grantopper i gull lyste mot oss. Å komme til Katnosdammen var som å komme til et lite paradis. Og akkurat denne dagen er det ingen andre som vet om det.

Nye gardiner er hengt opp, ledninger er festet til veggen, varme tepper er lagt på sengene, kjøkkenhåndklærne er skiftet ut. Men det er noe ved Katnosdammen som gir en lyst til bare å bli der. Er det knitringen i ovnen? Den varme blåfargen på kjøkkenveggene? Den uslåelige utsikten fra alle vinduer? Følelsen av at livet er enkelt igjen?

Uansett: Det er godt å vite at en er hjertelig velkommen tilbake – og at noen passer på at vi aldri blir skuffet.